anda suka blog saya?

Saturday, 9 April 2016

PROMOTER vs OWNER

Assalamualaikum..

hmm,kdg2 bagus jugak bila sesekali en Lan Kitel (LK) demam..
baru la nmpk dia tido dan berehat dgn jayanya..
klo x,boleh jadi gado bila topik rehat ni dikeluarkan..
mcm kita suruh dia buat jahat pulak..
pdhal suh tido je tu..
tp,sejujurnya.. klo LK x de,aku pulak la yg x tentu arah..
seharian mcm org gila..
SEBAB..???

sebab segala bnda LK yg siapkan..
bermula dr celik mata.. Lk yg akan mandikan anak2..
especially K.Long & K.Ngah..
LK akan mandikan diorg & pakaikan uniform skolah..
lps tu diorg berdua akan turun bawah & bekfes..
then LK akan anta diorg pi skolah..
balik dr anta anak2 dara dia pi skolah..
dia akan mandikan pulak anak bujang dia..
 sambil2 dia kejutkan bini dia utk siap2 ke kilang..

AKU..???
tunggu dikejutkan.. haha..
walaupon ada org kata ..
eee.. malasnya bini dia..??
ADA AKU KESAH..!
sbb org x lalu & x duduk kat tmpt kami.. dia mmg x tau..
so,kita bg jela peluang utk diorg berkata2..

ok sambung..

lps aku siap2.. kami akan ke kilang..
kami akan bekfes dulu kat bawah kilang & baru naik kilang..
masa ni la en LK akan update segala jadual dia..
while aku akan setelkan semua urusan dr dlm kain hingga luar kain..
eh apedaaa kain..!
tp mmg betul.. haha..
biasanya sebelum tido, kami berdua akan saling update apa prgm utk esok..
supaya perjlnn lebih tersusun..
duduk pulak kawasan mcm aku.. tgh2 bandar..
suka2 hati je jln nak jem ke.. x jem ker.. mmg x boleh nk predict.. slalu org kata jumaat jem.. tp kdg2 rabu pulak jem sakan..
so,kitorg ni layan jela keadaan jalan raya.. haha..

menjadi NUR SHEILA sbnrnya x mudah..
sebab.. aku anak tunggal..
aku x penah masak.. sbb aku duduk asrama..
aku x penah kemas umah.. sbb aku duk asrama..
aku cuma perlu kemas katil & locker je..
wpon locker aku kdg2 (selalu) mcm kene tsunami..
aku x penah pegang mop sbb aku duk asrama..
semua asrama la.. haha..
dah asrama pulak jadi mangsa..!
jgn pecaya deh.. kwn2 aku yg lain duk asrama gak..
tp elok je pandai masak.. pandai buat kek..
AKU..??
pandai soping & pandai2 la nk buat apa2 yg aku rasa boleh buat..
selagi aku rasa bnda tu x melibatkan sesiapa,, selagi x memudaratkan..
aku buat..

selain anak tunggal..
aku adalah OWNER - GUNTING LIPAT..
MANAGER - LAN KRISTAL
MOMMY - QALEESYA QEESYARA QASSYAFF
eh.. byk lagi la..
aku la tokey kuih.. tokey baju.. tokey segala tokey la..
tapi tokey pd nama sajer..
bukan tokey yg byk duit..
kalau la byk duit.. hmm.. mcm2 aku buat..

oh ye.. bila dah tulis psl byk duit..
aku mcm nk share sumting pulak..
sahre dr pengalaman aku yg x seberapa ni la..
klo korg yg membaca ni berusia bawah 30.. maka anggap la share dr kakak korg yg berumur 30 nie..
(terasa tua ooi..!)

DUIT..
duit nie,TAK AKAN dtg bergolek depan korg..
kene cari dik.. 
yg penting sumber tu halal..
mcm mana nk tau halal..??
korg google atau youtube k..
sbb aku bukan ustazah..
aku cuma nk share dr pengalaman sdiri je..

mungkin ada yg tau atau x tau kan..
sblm aku tekad nk resign..
aku penah kerja jadi PROMOTER selama 3 bulan..
gaji RM 35 sehari..
masa tu dah bangga ooi dpt gaji byk tu..
keje jual baju.. 10 pagi - 10 mlm..
LK jugak la yg hantar & amik aku blik keje..
dan kdg2 (selalu) dia akan tggu aku dr 10pg - 10pm tu..
dia akanduduk kat fudkot atau mana2 tmpt yg boleh nmpk aku..
argghh.. lantakkan.. haha..

lps 3 bulan.. result SPM keluar..
aku x tau nk pilih U mana..
so,aku decide nk keje..
aku bukak jobstreet..
segala keje aku tick..haha..
bila ada call,aku dah gelabah sbb x tau & x igt apa bnda yg aku tick.. haha..

aku dpt call dr servcorp international sbg office admin.. dgn kata melayu nya.. kerani..
masa pegi interbiu tu.. punya la aku excited..
dia kata,gaji pokok RM 750
tp ada elaun + star..
aku congak2.. dpt la RM 1000..
WOW..!! SERIBU tuuuu..
fuiyyooo..
TAPI.. aku x boleh pakai tudung..
sbb mmg rules diorg kene freehair..
aku x cerita pon kat sapa2..
smpi la dpt call balik bgtau aku berjaya, aku berbelah bagi.. nk keje ke x..
tp,disbbkan keinginan aku nk duit sdiri tu membuak2..
aku keje la jugak..
dr umah akau pakai tudung..
smpi opis aku bukak..
balik aku pakai tudung..
dpt la merasa keje dgn omputih 3 bulan..
pastu aku x hepi..haha..
aku masuk jobstreet balik..

dpt plak call dr Gleneagle hospital..
sbg admin medical rekod..1 thn lebih jugak la aku keje..
Gaji RM 800 + overtime..
pastu masa lunch,aku nmpk internal memo.. 
diorg cari Anaesthetist Asst (AA)..
bila tgk kelayakan.. aku punya ngam2 & juz nice utk apply..

aku kene study 2 tahun & praktikal 6 bulan pastu br layak dpt gaji..
haa.. masa ni adlh masa paling THOUGH dlm sejarah hidup aku..
sbbnya aku dpr offer PJJ kat UPM ..
korg bayangkan..
aku bljr 2 bidang dlm 1 masa yg sama..
x gile ke korg..??
tp aku nekad.. abiskan jugak dua2..
wpon masa ni.. kewangan agak mencabar..
duit elaun sbg AA aku buat byr yuran UPM..
begitu la seterusnya..

3 thn jugak aku jd AA..
ALhamdulillah.. masa tu gaji RM 1800 + OT + ONCALL + ALLOWANCE dpt la lebih kurang RM 3k sebulan.. itupon klo aku rajin buat OT atau ganti kawan2..
gaji pertama aku..
abis semua duit aku bg umie.. 
konon2 nk berjasa la.. haha..
pastu.. tiap2 hari aku mintak duit belanja kat umie balik.. haha..
sama jela..

lps jd AA.. aku masuk jobstreet balik..
dpt la keje kat CELLSAFE INTERNATIONAL.. kat mid valley..
jd consultant..
sebulan je aku jd consultant product..
pastu aku naik pangkat jd presenter product..
means setiap kali ada lawatan ygmemerlukan bhs melayu, aku akan kontrol crowd.. bg talk.. perkenalkan product & etc..
x lama jugak aku keje.. dlm 6 bulan je..
TAPI.. masa keje sini.. aku hepi.. sbb gaji pokok je dah RM 2400.. kayo makcik..!!
tp x hepi beb..
keje x tentu masa.. dgn outstation lagi..
fuh.. memacam la..

aku pindah pulak keje kat STEMTECH INTERNATIONAL..
kat sini gaji besar..
RM 2800 - basic
RM 400 - parking elaun
RM 200 - prepaid
RM 500 - entertain
komisen + outstation elaun..
terasa sgt kaya masa nie..
bayangkan.. umo 22 aku dah dpt gaji byk cmtu..
hmm.. terus bertunang ko.. haha..

haa.. lps bertunang la bermula fasa lain..
LK mintak aku tumpu kat dia fulltime as a WIFE..
jaga anak2 dia katanya..
jaga rumahtangga..
TAPI awal2 aku dah sound..
semua tu akan berlaku slps nikah..
so,dlm tempoh 2 thn bertunang tu..
kami berdua sgt kerja keras utk kumpul duit kawen..
kami bukak studio sesama..
pinjam duit org utk bukak bisnes..
alhamdulillah.. menjadi..
tp,aku x boleh fokus dah lps kawen sbb komitmen lain terlalu byk..
dr sblm tunang aku dah mula bljr sikit2 jaga jadual LK..
pastu uruskan acc LK..
expenses LK.. hutang piutang LK..
segalanya psl LK..
last2..
studio pon x de..
pastu kitorg kawen..
haha..

lps kawen,aku mintak izin nk keje..
sbb aku rasa aku bosan duk umah..
aku dah biasa keje..
bila kene duk umah..
dah mcm apa je rupa aku..
alhamdulillah LK izinkan..

Aku keje pulak kat butik pengantin..
buat sales & marketing..
gaji RM 1000..
cukup setahun.. aku pon resign..
sbb bukan passion aku..
pastu aku dpt pulak keje kat AUCMS sbg manager to artist bwh label WEM..
oh.. ini aku seronok.. sbb mmg keje aku..
TAPI 2 thn je bertahan..
sbb aku byk buat keje2 personal berbanding hal2 keje..
yela,sbb aku dah jaga sepenuhya LK..
aku rasa mcm x best.. sbb org byr gaji aku.. tp aku lebih byk buat keje2 luar..
so,aku decide utk resign..

lps kluar dr AUCMS nie la.. aku kenal dunia fabrik..
org yg pertama ajak aku dgn lan niaga baju adlh anas..
anas ni adlh mngr kpd ct nana..
dia dgn epul yg ajar kitorg drpd zero..
habis semua duit simpanan kitorg labur utk bisnes nie..
yes.. kami x de duit yg byk..jadi kami mulakan skit2..
sampaila satu ketika..
aku rasa terlalu bermasalah dgn tailor..
janji siap 1 bulan.. 3 bulan pon x siap lagi..
even kain aku pon masih dlm bentuk kain..
haaa.. masa ni la dtg idea nk bukak kilang jahit pukal..
sbb aku nmpk.. ramai je yg suka bisnes..
x kesah la bisnes tudung ke.. seluar ke.. jubah ke..
tp diorg x de kemahiran utk menjahit..
nmpk sgt demand utk tailor tinggi..
sekali lagi.. aku mintak izin LK utk modalkan skit bisnes kilang jahit aku nie..

bila dah bukak kilangjahit pulak..
sgt tak mudah rupanya..
pendptn mmg sedap..
tp lg sedap klo x payah bukak.. haha..
boleh bikin kepala pusing wooo..

kenapa pusing..??
nex entry aku share ye..
skali dgn tips aku share..
tapi.. korg doa la LK x sihat..
sbb bila dia x sihat..
aku ada gak la masa ngadap PC..

nex entry aku share skit tips simpan duit utk org yg BOROS mcm aku nie..

haha.. ok la.. LK dah bgn pulak dah.. dia nk buat susu anak..
dah pesan dah td.. u tido jela.. sbb br lps makan ubat..
tp dia bgn jugak..
so,itu la puncanya kenapa aku boleh tido dgn lenanya..
SBB LK BUAT SEGALA2NYA..

okbai.. nex entry k..
entry kalini x de gmbr..
sbb malas.. haha..









Tuesday, 29 December 2015

S.P.O.R.T.I.N.G


Assalamualaikum..
waaa.. dah 2016 dah..??
HAHAHA..
jgn buat pelik la ye..
arini je baru ada kesempatan utk masukkan entry baru..

ok la,sebenarnya niat nak sambung story yg tertangguh drpd entry yg lepas..
lets start..
mukadimah pjg2 pon korg bukan nak baca..
kann..???

-SPORTING-

ok,sejujurnya.. bukan senang utk carry "sporting" spt yg korg nmpk skrg..
aku amik masa utk jadi mcm nie..
sbb aku dilahirkan bukan dr kalangan keluarga yg ada darah seni..
semua ni aku start bljr bila aku kenal razlan..
thn 1999..
masa tu form 2..
haa.. bukak sejarah skit ye..
yes,kawan2 skolah & cikgu2 akan panggil razlan..
so,bilamana org panggil razlan,maka aku tau la dia sama skolah dgn kami..

dulu,masa mula2 kawan.. dia blom pon jadi artis..
masih sama mcm kawan2 yg lain..
pegi mana2 pon org x heran.. yela.. sbb org x kenal lg kan..
bukan la kata skrg org kenal.. tp ada la yg sudi menyapa..
walaupon dlm pelbagai versi sapaan..
haha..

lps 2 thn kenal,lan dah buat album..
masa ni la baru mula fasa belajar utk jadi spt skrg nie..
yes,mmg x mudah.. sbb kita manusia..
mula2 tu haru jugak.. sbb aku kene adapt byk bnda baru..
macam2 yg baru..
tp honestly,semua ni lan yg tlg sikit2 utk aku jd spt skrg..

korg percaya x,masa mula2 lan jd artis dulu.. dia ada 4 line telefon umah..?? mcm x caya kan,tp itu la realiti..
mungkin dulu media sosial x meluas spt skrg.. 
maka,tipon umah la jd mangsa..
setiap hari.. tepat kul 8 mlm je.. lan akan tarik keluar semua wayar tipon umah dia..
sbb x larat nk dgr tipon tu bdering..
yg aku heran tu,mcm mana la diorg2 ni boleh tau semua num tu..
igtkan tukar num baru.. selamat.. rupanya TIDAK..
tp.. moral of the story..
drpd tipon umah ni la aku sgt byk bljr ttg sporting..

sat lg aku share tips skit utk topik ini..
klo rasa x setuju.. jgn kecam aku tau..
sbb ini sekadar perkongsian pengalaman aku jer..
lain org lain rasa.. dan lain citarasa..

okay, masa mula2 lan buat album dgn kristal.. diorg kene buat video klip..
so,ofkos la video klip tu mengikut tema kan..
klo lagu cinta2.. harus la ada pompuan nya..
even lagu putus cinta or sedih.. tetap ada gadis.. yes.. 




haaa.. layan la dulu lagu nie.. 
ada gadis kan.. 
aku penah terbaca.. pompuan ni adlh racun.. dia jugak la penawar..
so,masa buat video klip ni.. aku ada rasa tergugat la jugak.. yela.. sbb aku x tau apa2 & cemana diorg acting utk lagu nie..
dlm kepala otak ni duk la pk bnda2 negatif..
segalanya negatif la..
aku duk pk,satgi depa tukar num fon la.. itu la.. ini la..
tp aku diam je..
konon2 nk tunjuk kental la..
walaupon.. 




ni pulak lagu NURANI..
masa ni.. aku dah mula bljr sikit2 menerima keadaan..
sbb apa tau..?
sbb aku rasa aku dah perlu matang utk berfikir..
oh yes.. tipu la klo aku kata x de rasa cemburu tu..
mesti ada walau sekelumit..
tp,japgi aku share ye cemana rasa jeles tu aku boleh buang..
haha..
btenang ye..




sampaila kristal nk buat video klip nie..
aku sgt hepi bila dpt tau nora danish yg jadi model vc luahan hati nie..
mula2 terasa jugak.. hish lawa giler si ND nie.. 
hmm.. cuak tu x yah kata la.. haha..

eh.. kenapa aku rasa plot cerita aku ni mcm bterabur eh..??
ke sbb aku menaip pada pukul 2.30pagi ..??
sbnrnya.. aku malas nk tido.. sbb Lan dah janji.. kul 4 pg kang nk pi pasar borong..
so,drpd aku terbabas tido.. tu yg aku sambung skit la habiskan blog ni..
dah 3 4 kali dah aku bukak.. tp x buat apa2..
pilih gmbr kemain byk..
tgk la kang brp gmbr yg aku nk masukkan.. haha..

ok la.. jom aku share skit..

sblm aku setuju utk btunang dgn suami aku skrg.. aku dah study mcm2 bnda..
even aku slalu je bg simple2 test kat Lan.. haha..
dan dia telah berjaya melepasi semua ujian2 bodoh aku tu..
(bila di fikir2kan skrg.. mmg nmpk bodoh la)
sbb x de satu pon ujian yg dia gagal..
nk bg contoh pon aku dah lupa..
maklum la.. anak dah dah 3.. urat byk putus wei.. haha..

nk dipendekkan cerita.. satu hari tu.. aku tgk 1 drama.. lupa dah tajuk apa..
tp masa tu aku blom tunang pon..
aku igt smpi skrg ayat si pelakon tu..

"KALAU KITA KERAS,, KITA MUDAH PATAH.. SUSAH NAK SAMBUNG BALIK.. TAPI.. KALAU KITE LEMBUT.. PALING2 PON IA AKAN RENYUK JER.. KALAU DIGOSOK.. IA BOLEH CANTIK SEPERTI SEDIA KALA.."

bunyi mcm oldskool.. tp itu la hakikat..
2 3 kali jugak aku duk pk ayat tu..
dan terbukti.. 
its work!

bg aku mudah je.. sporting ni korg kene bahagikan mengikut kesesuaian masa / lokasi / keadaan..

mcm aku.. karier Lan menuntut byk kesabaran & kefahaman di pihak aku..
bila Lan kat luar..
aku perlu selalu open minded..
aku kne tahu yg dia adalah milik org alin jugak..
sbb tanpa org2 yg menyokong ni la.. mungkin Lan tak berada pd tahap ini..

ok la.. meh nk share tips skit..

# SELALU BERSANGKA BAIK

yes,ini amalan yg aku buat sejak 17thn yg lps.. selalu bersangka baik..
sbb,bg aku la kan.. lelaki ni pantang dicabar.. korg kene ingat.. EGO lelaki x sama mcm ego perempuan..
ego pompuan,mcm kerak nasi..
ko simbah air.. kejap je lembiknya..
jgn tipu la klo korg kata korg x mcm tu..
sbb pompuan dijadikan drpd rusuk adam..
x kesah la dr apa jua segi..
bersangka baik je..
klo kuar nama pompuan kat henpon tu.. korg jgn kepochi..
lelaki yg jujur,dia akan kongsi segala perbualan tu nanti..
jgn duk tjelepok nk mendgr..
diorg x selesa.. biarkan je..
tp,kaum adam.. jgn amik kesempatan plak ye..

# LETAKKAN KEPERCAYAAN

ok,bab nie mmg x semua akan setuju..
sbb kite ni dijadikan dgn lain2 perasaan.. lain2 rasa.. lain2 bentuk & warna..
jadi,cara korg mempercayai tu ikut citarasa masing2..
mcm aku,so far alhamdulillah.. aku mmg percaya suami.. sbb sbg isteri / pasangan.. korg mesti ada instinct yg kuat.. klo x de instinct tu maknanya korg x normal..
klo dia kata nk kluar pi opis, juz letak sepenuh kepercayaan dia akan ke opis..
jgn risau.. sbb kita kan ada Allah..
kita hidup ada karma..
buat baik,baik la balasannya.. begitu jugak sebaliknya..
percaya la.. bila korg letak rasa percaya pd suami.. insyaAllah diorg xkan smpi hati nk tipu korg..
kecuali la klo jantan tu buta hati..! haha

# SELALU BERBINCANG

ini pon bnda yg aku slalu buat..
kdg2 bnda yg remeh pon aku bincang..
cth.. nk beli pampers anak kat mana?
susu brp tin nk beli..?
walaupon aku tau jawapan dia adalah TESCO & 2 tin.. haha
sbb mengikut pengalaman aku la kan..
lelaki ni suka klo kite suka rujuk sesuatu bnda dgn dia..
sbb dia akan rasa lebih dihargai..
walaupon nmpk kecik.. tp impak dia besar kalau korg buat..
dr sekecik2 perkara,smpi la sebesar2 bnda.. cuba bawak bincang..
bincang pulak kene ada nada ye.. bukan main tembak je..
mcm hasben aku.. dia punya suara sgt x kuat ye bila dirumah..
jd,aku pon kene ikut sama sopannya..
nk berbincang ni kene ada kesesuaian ye..
pandai2 la..

#IKUT RENTAK

ok,ikut rentak ni,apa yg aku cuba maksudkan ialah.. saling mencuba meminati apa jua minat pasangan korg..
( yg dah kawen terutamanya )
contoh,klo dia minat karoke.. korg pon bantai jela nyanyi walaupon suara katak puru lg merdu..
mcm kes aku.. lan kitel sgt2 meminati dato ct & nora danish.. kdg2 fazura pon dia suka.. sari yanti pon dia minat.. izara aishah pon dia nk try..
jadi.. apa aku buat.. aku pon ikut je minat dia utk suka semua tu..
kdg2 diorg ni minat bukan dpt pon.. haha..
saja je.. korg layankan jela..
sbb korg kene ingat,lelaki suka yg indah2.. cantik2.. walaupon muka diorg tu cermin pon meluat nk suluh..
tp resam lelaki sukakan kecantikan.. layan jela..
jgn risau.. jgn jugak takut.. sbb kita kan ada Allah..

#TAWAKAL

ni mcm berkait bab agama.. aku x la pandai sgt..
tp dlm setiap doa aku.. x penah tinggal utk mintak Allah lapangkan dada..
terima baik buruk pasangan..
sbb igt ye.. kite ni x sempurna mana..
mcm kedudukan aku ni sgt rapuh sbnrnya..
sbb keliling suami semua pompuan muda.. lawa2.. seksi2..
tp, bila ko letakkan Allah dulu.. korg akan lapang dada..
selain tu.. 5 waktu jgn tinggal..
tawakal je dgn semua perkara ke depan..

#INGAT HARI ISTIMEWA

x semestinya korg kene slalu buat seprise..
sbb tgk gak la kesesuaian..
mcm aku dulu,pantang besday.. aniverseri semua aku celebrate..
valentine pon aku sambut..
yes,aku ngaku.. sbb mmg aku buat..
now dah tau valentine tu haram.. kite berubah la..
mana ada manusia lahir2 pandai semua..
mcm aku skrg.. mula bljr ttg kehidupan sbnr..
walaupon hasben aku kata.. apa2 special day.. dulukan hari utk anak2.. kdg2 dlm hati slalu gak kata..
nk gak dating cam dulu2..
tp,berbalik pd point ikut rentak!
haha..

#PILIH KAWAN

ini paling utama..
siapa shj kawan aku,suami akan tau & kenal..
begitu juga kawan2 dia..aku akan kenal..
dgn kawan2 ni.. korg kene tau batas bercerita..
klo mcm aku,klo aku ter"over" bcerita ke.. sembang ke.. gosip ke.. laki aku dah jeling..
haaa.. masa tu pepandai la aku..
masa tu duduk x diam dah.. duk pk abis la aku kene marah japgi..
tp x pe.. its a learning process.. walaupon aku dah kawen 7thn..
kdg2 terlajak jugak kan..
sbb kau manusia..
kene igt tu.. x de yg perfect pon selain DIA..


#MEMINTA SEADANYA

bnda nie aku 80% x buat pon.. haha..
tp saja la nk share kan..
ni CONTOH la ye..
klo korg & psgn mampu setakat teh tarik kedai mamak..
pegi la kedai mamak je..
x yah nk hotel 5 star sgt..
sbb sama je teh tarik nya..
kecuali.. klo aritu korg keje lebih skit.. dpt duit jatuh dr labgit ke kan.. haa.. pegi la hotel minum teh..
nk minum dlm istana pon boleh.. kene ada target..
haa.. cenggitu la..

haa... cukup la kot setakat ini..
tah bila lagi la gaknya dpt ngadap PC..
ok la.. nk pi pasar dah..















Tuesday, 17 November 2015

MEMORI BERKASIH - LAN & NANA



Assalamualaikum..
ok.. sy tunaikan janji saya..
walaupon agak lewat..
tp korg masih rasa hangat2 lagu ni lagi kan..???



video

secara jujurnya.. aku adlh antara org yg paling neves gila maut bila tau Nana pilih Lan utk deliver lagu nie.. 
sebab..??
sbb lagu ni sdiri dah cukup kuat..
x boleh ada kesilapan sikit pon.. ni kan lagu sing along.. so, intro music pon org dah boleh tau lagu apa..
kat situ x boleh ada silap.. haha

ok,lets start.. kite cerita part by part k..
mungkin agak pjg entry kali nie..
tp percaya la.. korg x rugi baca smpi abis..

Bismillah..

2 minggu sblm nana perform lagu MEMORI BERKASIH (MB), wakil drpd pihak GV ada wasap Lan personal.. 
dia ckp Lan salah sorg drpd pilihan Nana utk tema duet akan dtg.. so,diorg tny sama ada date tu Lan masih free atau x?
dan klo free,diorg mntk Lan standby if Nana berjaya ke minggu seterusnya..
klo x silap aku, masa astro bgtau nie.. nana perform lagu madah berhelah..
so,kami pon masih merahsiakan dr pengetahuan semua termasuk la Nana..
walaupon aku rase masa ni nana pon mcm dah dpt rasa sape psgn duet dia nanti..
tp atas amanah drpd pihak GV utk kami rahsiakan.. 
kami pon menurut perintah je..


sehinggalah Nana berjaya ke minggu seterusnya..
baru la kami create satu grup wasap khas utk performance Nana..

perkara pertama yg kami sembang..
"sheila,esok kitorg lunch kat umah ko!
pastu kite sembang & diskas psl performance.."
haaa.. nmpk x permainan kat situ..?
diorg suruh aku masak lerrr.. apa lg..
maka,kami pon makan2 la..



ok, ini la antara perkara wajib kami..
MAKAN..
belum apa2 jadi pon.. makan diutamakan..
konsep asal potluck.. tp hmm.. syura sorg je yg bwk ayam ungkep.. haha..

korg pecaya x,smpi dah abis makan pon..
x jugak mula sembang psl performance..
duk sembang psl nex acara makan!
aku pon x phm persahabatan diorg nie perlu berteraskan MAKAN..!

klo x silap,masa ni ari selasa minggu konsert tu la.. aku ulang.. SELASA ye..
which is ada beberapa hari je lagi utk LIVE..
diorg relaks serelaks2nya..
lantak korg la temah..!
lps makan tu.. br la bgerak ke studio utk shoot VT lagu MB nie..
kat sana pon.. diorg ni x serius ok.. makan2 gelak2.. siap sempat dealing dgn agen utk pakaian diorg.. adehhh..


haa,klo korg perasan gmbr aku ada upload dlm ig.. dgn caption nak pi dating..
pdhal.. ni nak pi shut VT.. haha..
sesampainya kat studio tu.. korg tgk diorg buat apa..


diorg bergelak ketawa ye.. sambil2 ngunyah apa shj yg tersedia.. sabo jela..
x de lgsg riak wajah risau ke.. apa ke.. kan..??



ok, smpi turn.. diorg pon kene nyanyi..
oh ye,diorg nyanyi santai2 je k.. x phm sungguh la aku..
tp,aku redha kan jela..
maybe diorg berdua dah menyanyi olmos 16 tahun kan..
so,mesti la ada rasa nk simpan2 skit utk hari sebenar nanti..

lps abis shut tu.. kitorg pon balik umah..
Nana mcm biasa la.. setiap hari ulang alik sendayan..
gigih ye Nana meredah hiway setiap hari..
mmg satu pengorbanan yg sgt besar..
DEMI ANAK..
dia x kan biar anak dia tidur tanpa dia..
kecuali klo outstation tu lain la..
haha..

bila nk tido, baru wasap grup tu berbunyi pung pang pung pang!!
heyyy.. td masa jumpa..korg x pk lgsg kan.. duk cerita makan makan makan..
ok.. layankan jugak..
br la start pk nk buat cemana..
tp,cerita tu abis cenggitu je..
smpi la hari KHAMIS..
baru la grup MB bz balik sbb ada shut lg skali kat studio cikgu syafi..


nmpk.. keje Lan menyakat si Nana jela..
cer tgk reaksi muka  Nana..
dia layankan je..


Tp,smpi part serius..???
korg rasa..?
JGN HARAP ye diorg ni serius..
diorg senyum2 la.. gelak2 la depan kamera..
team GV pon x boleh nk kata apa..
sbb diorg ni sejenis umat mmg cmtu.. dari dulu..
klo SUKA - PUJI
TAK SUKA - CACI
hahaha.. gitu lah konsep nya.. haha

itu cerita hari KHAMIS.. KHAMIS ye pembaca sekalian..
jumaat dah kene soundcheck kat MBSA..
ok kite skip jumaat terus..

Lps solat jumaat.. kami slow2 ke mbsa..
singgah puchong jap.. anta nak2..
pastu makan2 dulu.. pastu br ke mbsa..
smpi mbsa.. diorg pon soundcheck..
bila dah soundcheck atas stage..
baru dtg kesedaran diorg utk pk bab performance..
sbb sblm2 nie.. dlm grup,diorg berdua duk fokus vokal & cara nyanyian supaya nmpk sikit kelainan & ada beza la antara Lan & penyanyi asal - Achik..
Nana berkeras nak Lan nyanyi cara Lan.. Dan Lan pon duk bgtau nana yg dia risau jugak kene kecam..
bukan apa,follower lagu ni sememangnya dah terbiasa dgn lenggok nyanyian achik.. kompom & pasti x ramai akan suka 7 pasti ada yg compare cara nyanyian..
pdhal nana sdiri nk kan sedikit kelainan dlm penyampaian,.. buka dr segi sentuhan muziknya..
tu yg jadi Lan akan nyanyi sbg LAN KRISTAL..
diundang atas nama LAN KRISTAL.. maka kekalkan shj persembahan & style LAN KRISTAL itu sdiri..


Nana pulak,sehabis usaha dia mahukan pembaharuan dlm penyampaian.. kurangkan lenggok & keluar dr lagu asal..
sbb dia nk moden..
so,lps abis soncek tu.. sgt seprise sbb tokram x komen apa2 lgsg..
cuma dia kata PERFECT.. that's all..
apa lagi.. kitorg terus pi minum2 kat bawah mbsa tu..
haaa.. masa ni baru la nmpk diorg ada skit goyang sbb br nk pk showmanship.. haha..
tu yg sempat gak la aku rekod diorg bersembang sambil jalan..
hahaha..

sampaila hari SABTU..
peserta GV ada 2 sesi soncek.. ptg & fulldress belah malamnya..
sebelah ptg Lan x dpt dtg..
sbb mmg dr awal dah bgtau production Lan ada show di DUNGUN..
so,kebarangkalian utk dtg ptg mmg x dapat..
hny boleh dtg masa fulldress shj..

masa ni la Ezad tlg stand in kan..
yela,kesian Nana nyanyi sorg2..
masa nk nyanyi tu,ezad ckp kat nana.. aku nyanyi tiru achik tau.. sbb aku x tau apa yg korg dah ubah.. haha..
maka,ezad pon tlg la nyanyi..

sblh malamnya pulak.. br la Lan & Nana dpt buat fulldress rehersel..
masa ni.. hati aku dah mula gundah gulana.. sbb showmanship x jugak ada keputusan..
hahaha..
so,aku amik keputusan,utk tlg decide performance diorg esoknya..
aku dgn manager Nana duk diskas masa diorg tgh rehersel..

Mungkin ada yg tau.. mungkin tak..
Nana dgn Lan dulu pernah bkawan rapat & baik..
so,drpd situ.. aku bg idea utk kembali kan memori tu..


nana pon setuju.. lan pon setuju..
manager nana lagi la setuju.. haha
klo ikutkan plan asal..
masa lan & nana nyanyi..
akan ada slide show gmbr2 zaman percintaan diorg dulu la..
dan aku respect usaha lan & nana utk sama2 cari gmbr2 lama diorg..
dr dulu smpi la yg latest..


ni masa besday nana kat JB klo x silap..
kebetulan lan pon ada show kat singapore,
so,kitorg plan buat seprise besday nana..


ni masa diorg sama2 niaga..


nmpk x konsep MAKAN tu masih ada..


ni masa niaga thn 2013 x silap..


ok,inilah BFF forever..
LAN - NANA - SYURA
apa2 pon.. diorg mesti bertiga..
 ok sambung..

patutnya gmbr2 ni akan di slide kan masa diorg perform..
& masa part last.. which is nana akan putuskan rantai tu.. gambar diorg ni akan dikoyakkan kat screen blkg..
tp disebabkan production pon bz & ada agenda lain utk nana..
slide show tu x ada..
hahaha..
agaknya kalau ada.. kompom lagi epik!
tp x pe.. semuanya berjalan lancar..
alhamdulillah..

so.. TIBALAH HARI SEBENAR KONSERT..
AHAD..
call time utk artis jam 4pm..
tp.. lan & nana decide nk dtg awal skit sbb nk buat last rehersel..
production pon seakan memahami..
diorg pon izinkan lan & nana rehersel utk kali terakhir..
masa ni la br diorg berdua nmpk semacam ada chemistry yg diorg akan keluarkan malam nanti..


DAN..





persembahan mereka mendapat rating yg tinggi..
alhamdulillah..
syukur..

sblm tu,klo korg nak tau.. masa kat bilik mekap..
Lan & Nana saling berbincang utk persembahan..
nk nmpk loving & sedih sbb akhirnya putus..
aku nmpk masing2 amik feel..
jd aku biarkan diorg utk terus wujudkan elemen cinta utk lagu yg diorg akan perform jap lagi..
aku dgn manager nana masing2 amik part masing2..

yg pasti,apa yg aku nmpk..
berkali2 diorg prektis part yg last tu.. part nana akan putuskan rantai tu..
dan aku lega bila menjadi dgn jayanya..
WALAUPON..
rantai tu tersangkut pulak masa lan nk keluarkan dr poket..!
ceh.. masa pektis kat blkg td.. x de pulak tersangkut..!
saba jela..


dah la rantai tu rantai qaleesya.. hahaha..
disebabkan diorg berdua decide utk nmpk rantai tu jatuh berderai..
aku pon memerah idea utk jahit balik ratai tu ye..
gigih aku pi cari benang dgn jarum..mintak kat designer baju nana..
pastu.. aku x tau jahit pulak..
nasib ada bella yg setia mmbantu pd ketika kritikal..

mmg kritikal.. sbb kurang sejam je utk siapkan rantai tu..
akhirnya DONE!
selesai masalah rantai..

so,sblm diorg perform.. aku diminta oleh production utk duduk depan sama2 dgn wife achik.. tasha..
so,aku dah x tau apa yg jadi antara nana dgn lan kat backstage..
cuma aku sempat ckp kat Nana..
plis.. bercinta utk lagu ni..
jgn pk org lain.. sbb aku sdiri x kata apa.. good luck nana..
utk lan..?
aku x tgk pon muka dia.. sbb nebes tu.. aduhaiii....


dan.. masa diorg nk perform tu.. ya ampon..
tuhan saja yg tahu..
aku rasa aku selawat berjuta kali kot.. haha..
spjg diorg nyanyi.. aku x amik tau pon kamera tu kat mana..
tu pasal la nmpk muka aku nebes la.. tah..



hahaha...
tp .. lps abis je diorg perform..
ya Tuhan.. lega selega2nya..


aamin..
apa yg aku nmpk kat blkg stage td.. mmg betul2 jd depan mata aku & sampai kepada penonton kat auditorium & umah..
aku yakin diorg pon rasa yg sama..

rupanya.. x abis kat situ.. hahaha..




ada pulak vt yg shoot ari selasa tu.. haha.. comel..

tembam kau!
hahaha.. dan.. paling menarik.. lan dpt hadiah..
kah kah kah..


alhamdulillah..

dan.. konsert pon habis..
pastu..
korg nak tau apa jd keesokannya..?
diorg ajak kitorg2 yg penyimpan rahsia &kawan2 lain pi MAKAN..


konon2 nk tgk wayang.. tp seat penuh..
x jd la..
last2 kitorg pi mkn eksrem magnum ja..


pastu smbg plak minum2..
jumpa pulak si nabil.. hahaha..

pastu.. bila dpt wasap dr kawan2 lain psl diorg kat media sosial..
sejujurnya aku antara org paling seronok..
sbb nana & lan betul2 dah bg yg terbaik..






dan.. biasala.. x semua org positif..
perbandingan tu sentiasa ada.. 
so,diorg berdua dah bsedia utk komen2 yg positif mahupun negatif..

pastu..?
diorg makan lagi kat besday Kak Azza Elite..




ini pulak keluarga besar FRENS FOREVER..

ok then.. cukup la setakat di sini kot kan..
bosan dah korg baca..
hahaha..

Nex pulak..aku akan cerita pasal SPORTING!
sbb byk jugak yg dm/pm wasap.. tny psl SPORTING nie..
so,tggu nex entry ye..