anda suka blog saya?

Tuesday, 17 November 2015

MEMORI BERKASIH - LAN & NANA



Assalamualaikum..
ok.. sy tunaikan janji saya..
walaupon agak lewat..
tp korg masih rasa hangat2 lagu ni lagi kan..???



video

secara jujurnya.. aku adlh antara org yg paling neves gila maut bila tau Nana pilih Lan utk deliver lagu nie.. 
sebab..??
sbb lagu ni sdiri dah cukup kuat..
x boleh ada kesilapan sikit pon.. ni kan lagu sing along.. so, intro music pon org dah boleh tau lagu apa..
kat situ x boleh ada silap.. haha

ok,lets start.. kite cerita part by part k..
mungkin agak pjg entry kali nie..
tp percaya la.. korg x rugi baca smpi abis..

Bismillah..

2 minggu sblm nana perform lagu MEMORI BERKASIH (MB), wakil drpd pihak GV ada wasap Lan personal.. 
dia ckp Lan salah sorg drpd pilihan Nana utk tema duet akan dtg.. so,diorg tny sama ada date tu Lan masih free atau x?
dan klo free,diorg mntk Lan standby if Nana berjaya ke minggu seterusnya..
klo x silap aku, masa astro bgtau nie.. nana perform lagu madah berhelah..
so,kami pon masih merahsiakan dr pengetahuan semua termasuk la Nana..
walaupon aku rase masa ni nana pon mcm dah dpt rasa sape psgn duet dia nanti..
tp atas amanah drpd pihak GV utk kami rahsiakan.. 
kami pon menurut perintah je..


sehinggalah Nana berjaya ke minggu seterusnya..
baru la kami create satu grup wasap khas utk performance Nana..

perkara pertama yg kami sembang..
"sheila,esok kitorg lunch kat umah ko!
pastu kite sembang & diskas psl performance.."
haaa.. nmpk x permainan kat situ..?
diorg suruh aku masak lerrr.. apa lg..
maka,kami pon makan2 la..



ok, ini la antara perkara wajib kami..
MAKAN..
belum apa2 jadi pon.. makan diutamakan..
konsep asal potluck.. tp hmm.. syura sorg je yg bwk ayam ungkep.. haha..

korg pecaya x,smpi dah abis makan pon..
x jugak mula sembang psl performance..
duk sembang psl nex acara makan!
aku pon x phm persahabatan diorg nie perlu berteraskan MAKAN..!

klo x silap,masa ni ari selasa minggu konsert tu la.. aku ulang.. SELASA ye..
which is ada beberapa hari je lagi utk LIVE..
diorg relaks serelaks2nya..
lantak korg la temah..!
lps makan tu.. br la bgerak ke studio utk shoot VT lagu MB nie..
kat sana pon.. diorg ni x serius ok.. makan2 gelak2.. siap sempat dealing dgn agen utk pakaian diorg.. adehhh..


haa,klo korg perasan gmbr aku ada upload dlm ig.. dgn caption nak pi dating..
pdhal.. ni nak pi shut VT.. haha..
sesampainya kat studio tu.. korg tgk diorg buat apa..


diorg bergelak ketawa ye.. sambil2 ngunyah apa shj yg tersedia.. sabo jela..
x de lgsg riak wajah risau ke.. apa ke.. kan..??



ok, smpi turn.. diorg pon kene nyanyi..
oh ye,diorg nyanyi santai2 je k.. x phm sungguh la aku..
tp,aku redha kan jela..
maybe diorg berdua dah menyanyi olmos 16 tahun kan..
so,mesti la ada rasa nk simpan2 skit utk hari sebenar nanti..

lps abis shut tu.. kitorg pon balik umah..
Nana mcm biasa la.. setiap hari ulang alik sendayan..
gigih ye Nana meredah hiway setiap hari..
mmg satu pengorbanan yg sgt besar..
DEMI ANAK..
dia x kan biar anak dia tidur tanpa dia..
kecuali klo outstation tu lain la..
haha..

bila nk tido, baru wasap grup tu berbunyi pung pang pung pang!!
heyyy.. td masa jumpa..korg x pk lgsg kan.. duk cerita makan makan makan..
ok.. layankan jugak..
br la start pk nk buat cemana..
tp,cerita tu abis cenggitu je..
smpi la hari KHAMIS..
baru la grup MB bz balik sbb ada shut lg skali kat studio cikgu syafi..


nmpk.. keje Lan menyakat si Nana jela..
cer tgk reaksi muka  Nana..
dia layankan je..


Tp,smpi part serius..???
korg rasa..?
JGN HARAP ye diorg ni serius..
diorg senyum2 la.. gelak2 la depan kamera..
team GV pon x boleh nk kata apa..
sbb diorg ni sejenis umat mmg cmtu.. dari dulu..
klo SUKA - PUJI
TAK SUKA - CACI
hahaha.. gitu lah konsep nya.. haha

itu cerita hari KHAMIS.. KHAMIS ye pembaca sekalian..
jumaat dah kene soundcheck kat MBSA..
ok kite skip jumaat terus..

Lps solat jumaat.. kami slow2 ke mbsa..
singgah puchong jap.. anta nak2..
pastu makan2 dulu.. pastu br ke mbsa..
smpi mbsa.. diorg pon soundcheck..
bila dah soundcheck atas stage..
baru dtg kesedaran diorg utk pk bab performance..
sbb sblm2 nie.. dlm grup,diorg berdua duk fokus vokal & cara nyanyian supaya nmpk sikit kelainan & ada beza la antara Lan & penyanyi asal - Achik..
Nana berkeras nak Lan nyanyi cara Lan.. Dan Lan pon duk bgtau nana yg dia risau jugak kene kecam..
bukan apa,follower lagu ni sememangnya dah terbiasa dgn lenggok nyanyian achik.. kompom & pasti x ramai akan suka 7 pasti ada yg compare cara nyanyian..
pdhal nana sdiri nk kan sedikit kelainan dlm penyampaian,.. buka dr segi sentuhan muziknya..
tu yg jadi Lan akan nyanyi sbg LAN KRISTAL..
diundang atas nama LAN KRISTAL.. maka kekalkan shj persembahan & style LAN KRISTAL itu sdiri..


Nana pulak,sehabis usaha dia mahukan pembaharuan dlm penyampaian.. kurangkan lenggok & keluar dr lagu asal..
sbb dia nk moden..
so,lps abis soncek tu.. sgt seprise sbb tokram x komen apa2 lgsg..
cuma dia kata PERFECT.. that's all..
apa lagi.. kitorg terus pi minum2 kat bawah mbsa tu..
haaa.. masa ni baru la nmpk diorg ada skit goyang sbb br nk pk showmanship.. haha..
tu yg sempat gak la aku rekod diorg bersembang sambil jalan..
hahaha..

sampaila hari SABTU..
peserta GV ada 2 sesi soncek.. ptg & fulldress belah malamnya..
sebelah ptg Lan x dpt dtg..
sbb mmg dr awal dah bgtau production Lan ada show di DUNGUN..
so,kebarangkalian utk dtg ptg mmg x dapat..
hny boleh dtg masa fulldress shj..

masa ni la Ezad tlg stand in kan..
yela,kesian Nana nyanyi sorg2..
masa nk nyanyi tu,ezad ckp kat nana.. aku nyanyi tiru achik tau.. sbb aku x tau apa yg korg dah ubah.. haha..
maka,ezad pon tlg la nyanyi..

sblh malamnya pulak.. br la Lan & Nana dpt buat fulldress rehersel..
masa ni.. hati aku dah mula gundah gulana.. sbb showmanship x jugak ada keputusan..
hahaha..
so,aku amik keputusan,utk tlg decide performance diorg esoknya..
aku dgn manager Nana duk diskas masa diorg tgh rehersel..

Mungkin ada yg tau.. mungkin tak..
Nana dgn Lan dulu pernah bkawan rapat & baik..
so,drpd situ.. aku bg idea utk kembali kan memori tu..


nana pon setuju.. lan pon setuju..
manager nana lagi la setuju.. haha
klo ikutkan plan asal..
masa lan & nana nyanyi..
akan ada slide show gmbr2 zaman percintaan diorg dulu la..
dan aku respect usaha lan & nana utk sama2 cari gmbr2 lama diorg..
dr dulu smpi la yg latest..


ni masa besday nana kat JB klo x silap..
kebetulan lan pon ada show kat singapore,
so,kitorg plan buat seprise besday nana..


ni masa diorg sama2 niaga..


nmpk x konsep MAKAN tu masih ada..


ni masa niaga thn 2013 x silap..


ok,inilah BFF forever..
LAN - NANA - SYURA
apa2 pon.. diorg mesti bertiga..
 ok sambung..

patutnya gmbr2 ni akan di slide kan masa diorg perform..
& masa part last.. which is nana akan putuskan rantai tu.. gambar diorg ni akan dikoyakkan kat screen blkg..
tp disebabkan production pon bz & ada agenda lain utk nana..
slide show tu x ada..
hahaha..
agaknya kalau ada.. kompom lagi epik!
tp x pe.. semuanya berjalan lancar..
alhamdulillah..

so.. TIBALAH HARI SEBENAR KONSERT..
AHAD..
call time utk artis jam 4pm..
tp.. lan & nana decide nk dtg awal skit sbb nk buat last rehersel..
production pon seakan memahami..
diorg pon izinkan lan & nana rehersel utk kali terakhir..
masa ni la br diorg berdua nmpk semacam ada chemistry yg diorg akan keluarkan malam nanti..


DAN..





persembahan mereka mendapat rating yg tinggi..
alhamdulillah..
syukur..

sblm tu,klo korg nak tau.. masa kat bilik mekap..
Lan & Nana saling berbincang utk persembahan..
nk nmpk loving & sedih sbb akhirnya putus..
aku nmpk masing2 amik feel..
jd aku biarkan diorg utk terus wujudkan elemen cinta utk lagu yg diorg akan perform jap lagi..
aku dgn manager nana masing2 amik part masing2..

yg pasti,apa yg aku nmpk..
berkali2 diorg prektis part yg last tu.. part nana akan putuskan rantai tu..
dan aku lega bila menjadi dgn jayanya..
WALAUPON..
rantai tu tersangkut pulak masa lan nk keluarkan dr poket..!
ceh.. masa pektis kat blkg td.. x de pulak tersangkut..!
saba jela..


dah la rantai tu rantai qaleesya.. hahaha..
disebabkan diorg berdua decide utk nmpk rantai tu jatuh berderai..
aku pon memerah idea utk jahit balik ratai tu ye..
gigih aku pi cari benang dgn jarum..mintak kat designer baju nana..
pastu.. aku x tau jahit pulak..
nasib ada bella yg setia mmbantu pd ketika kritikal..

mmg kritikal.. sbb kurang sejam je utk siapkan rantai tu..
akhirnya DONE!
selesai masalah rantai..

so,sblm diorg perform.. aku diminta oleh production utk duduk depan sama2 dgn wife achik.. tasha..
so,aku dah x tau apa yg jadi antara nana dgn lan kat backstage..
cuma aku sempat ckp kat Nana..
plis.. bercinta utk lagu ni..
jgn pk org lain.. sbb aku sdiri x kata apa.. good luck nana..
utk lan..?
aku x tgk pon muka dia.. sbb nebes tu.. aduhaiii....


dan.. masa diorg nk perform tu.. ya ampon..
tuhan saja yg tahu..
aku rasa aku selawat berjuta kali kot.. haha..
spjg diorg nyanyi.. aku x amik tau pon kamera tu kat mana..
tu pasal la nmpk muka aku nebes la.. tah..



hahaha...
tp .. lps abis je diorg perform..
ya Tuhan.. lega selega2nya..


aamin..
apa yg aku nmpk kat blkg stage td.. mmg betul2 jd depan mata aku & sampai kepada penonton kat auditorium & umah..
aku yakin diorg pon rasa yg sama..

rupanya.. x abis kat situ.. hahaha..




ada pulak vt yg shoot ari selasa tu.. haha.. comel..

tembam kau!
hahaha.. dan.. paling menarik.. lan dpt hadiah..
kah kah kah..


alhamdulillah..

dan.. konsert pon habis..
pastu..
korg nak tau apa jd keesokannya..?
diorg ajak kitorg2 yg penyimpan rahsia &kawan2 lain pi MAKAN..


konon2 nk tgk wayang.. tp seat penuh..
x jd la..
last2 kitorg pi mkn eksrem magnum ja..


pastu smbg plak minum2..
jumpa pulak si nabil.. hahaha..

pastu.. bila dpt wasap dr kawan2 lain psl diorg kat media sosial..
sejujurnya aku antara org paling seronok..
sbb nana & lan betul2 dah bg yg terbaik..






dan.. biasala.. x semua org positif..
perbandingan tu sentiasa ada.. 
so,diorg berdua dah bsedia utk komen2 yg positif mahupun negatif..

pastu..?
diorg makan lagi kat besday Kak Azza Elite..




ini pulak keluarga besar FRENS FOREVER..

ok then.. cukup la setakat di sini kot kan..
bosan dah korg baca..
hahaha..

Nex pulak..aku akan cerita pasal SPORTING!
sbb byk jugak yg dm/pm wasap.. tny psl SPORTING nie..
so,tggu nex entry ye..


8 comments:

  1. Gigih bca tau..😛😜😝😋😚😘...

    ReplyDelete
  2. Gigih bca tau..😛😜😝😋😚😘...

    ReplyDelete
  3. post blog kak sheila paling pjg setakat ini...terbaik hehehe

    ReplyDelete
  4. Akak �� saya RESPECT akak !! ... Akak memang sporting habis , baik ���� . akak memang TERBAIK ������

    ReplyDelete
  5. Hahaha best gilerr!! Gigih baca sampai habis.. tulis la lgi.. sengih sorg2 baca ni ..hilang stress..hehe

    ReplyDelete
  6. suka bace....tak sabar nk tunggu next entry....by the way kak sheila ni aka kak yang kan...???

    ReplyDelete
  7. Pelisss bykkan lagi entry pasal nana huhu mmg akan rajin baca walau doplohpat perenggan sekali pon kahkah

    ReplyDelete