anda suka blog saya?

Monday, 3 February 2014

MAHALNYA BAYARAN ARTIS TU..???

Assalamualaikum..
naik bersawang jugak eh blog nie..?
hahaha.. nmpknya blog nie kene ada secretary la.. 
baru la tersusun jadualnya..
sbb nanti secretary akan bgtau,
"puan,arini ari utk masukkan entry baru..!"
haaa.. cenggitu gamaknya..
kui kui kui..
tu aku merepek je ye..
sila jgn amik serius..
sbb x de sape pon yg sudi & sanggup utk jaga blog aku nie..
x berbaloi.. setakat sebulan satu dua entry je kan..?
buat semak otak dia je nk memikir utk aku.. haha..


ok,sbnrnya arini aku nk cerita skit psl story
ARTIS & BAYARAN..
sbb aku rase skrg ni,industri hiburan org pandang remeh..
dan kdg2,rate artis dlm industri dirosakkan oleh org sekeliling yg mmg berkecimpung dlm industri nie..
sbg contoh..
company A nk buat annual dinner.. pastu dia cari Lan Kristal.. then aku cakap.. utk dinner show,
rate utk LK RM 200.. tetiba,ada plak sorg PR artis lain dtg kat company A,bgtau.. eh.. Lan Kristal tu i boleh dpt harga RM 50 je la..
CONTOH ye.. CONTOH..!
japgi ada pulak yg amik serius.. aiyya..
so,kompom2 la company A tu akan deal terus dgn PR yg ckp boleh dpt artis dgn harga murah..!
so,bile kite x terima job tu.. mula la kata artis tu dah demand la.. x ingat asal usul la..


atas sbb ingat asal usul la kami seboleh2nya x nak rosakkan rate..
org kat luar industri mmg nmpk menyanyi itu mudah..
sbnrnya korg x tau,diorg kene jaga tekak..
sentiasa fikir ape performance yg lain dr kebiasaan..
maklumla.. org kite ni slalunya x memberi sokongan yg membina pon.. 
memanjang nk kondem..
pastu kondem plak jenis yg klo boleh nk sampai jatuh terduduk..
walhal diri tu x la bagus mana pon..
tp,itu la.. resam "orang kita"..

senangnya cmnie la..
klo korg ada DIPLOMA, x kan korg nk amik gaji SPM..??
dan klo korg ada PHD,belajar bertahun2.. tp korg dpt gaji mcm org STPM..!


berbaloi ke korg korbankan masa,bangun malam2 buat assignment.. study utk dptkan pointer yg baik.. bersengkang mata utk dptkan DEKAN.. 
tp,bile keje korg dpt gaji SPM.. which is.. org yg x de pengalaman keje pon boleh dpt gaji sama cam korg..


same goes to dunia artis..
korg ingat CT Nhaliza tu suka2 ati nk letak rate dia..??
cuba korg tgk balik perjalanan jurnal dia..
masa mula2 nk jd artis,
dtg kolumpo naik bas express ye..
abis je skolah ari jumaat tu,beli tiket bas.. pi kolumpo..
dan byk kali la jugak dia naik bas lompat2 semata2 nk habiskan rakaman lagu baru dia..
dr lipis pi benta,pastu raub.. pastu br la smpi KL..
dan, dia bljr dr bawah..
dia penah dikecam sbb pakaian la..
x nak bgmbr dgn artis lelaki la..
dan,Ct tu penah dicemuh rakan artis jugak.. sbb x nk bgmbr dgn lelaki..
artis tu siap ckp.. balik lipis la.. jd ustazah..
tp tgk hasilnya skrg..
berkat org bersabar.. dan aku yakin,org yg mengikuti karier CT,mesti x kan ckp persembahan ct menghampakan..
aku sdiri yg slalu la jugak follow konsert ct.. mmg boleh dikatakan.. persembahan dia sentiasa ada kelainan..
itu la sbbnya byrn perlu setimpal..



berbalik pd bayaran artis..
kami di pihak pengurusan nie.. x bodoh ye..
kami sentiasa ada link dan saling berkongsi maklumat..
beb.. bulan depan ada satu projek bla bla bla.. diorg cari artis.. rate sekian2..
so,kpd PR2 kat luar sana tu.. jgn la mkn komisen melampau2 sgt..
peruntukan utk artis RM 5000 seorg.. tp smpi kat artis 
RM 2500 je..
come on la.. korg x bekerja mcm artis bekerja..
setakat nk amik komisen utk bil talipon korg tu.. amik la.. tp jgn smpi half2 dgn artis..
artis pi tmpt show naik kete tau.. kete tu isi minyak.. bukan isi air.. 

ye.. sape2 pon klo boleh nk murah..
tp kami bagi pon yg setimpal la dgn bayaran..
pastu jgn plak komplen..!
korg kene tau.. 
setiap kali nk show.. semua artis akan buat persediaaan yg kebiasaanya ada tema..
bile artis x ikut tema.. kang ckp x sporting la..
dan korg kene tau.. setiap ape yg diorg nk buat.. sentiasa ada prektis ye..


nk pi prektis pon masih pakai duit..
bukan bermakna.. dpt seketul duit tu.. rase banyak..
cuba duit show tu.. korg kira plak perjalanan sblm show..!
pi prektis..


 kene lalu tol.. kene isi minyak..
 kene korban masa..
bile dah tolak2.. pendapatannya biasa2 je..
kalau yg ada penari plak.. kene byr penari lagi..


buat video klip lagi.. semua kene prektis gak ye..
klo buat yg biasa2 je kang.. korg ckp bajet ciput plak la..
pdhal korg x fhm.. sumtimes artis dia perlu ikut rentak company yg diorg dinaungi..
mcm korg gak.. bile bekerja ada bos kan..???
nak x nak.. korg kene gak ikut ckp bos..
artis pon ada bos..
bukan suka2 buat keputusan itu & ini..

ok,tu bab show yg korg rase pendapatan artis tu besar & mahal kan..
x semua mjlis dpt bayaran ye.. contoh..
klo artis tu dpt jemputan ke anugerah2 besar..


cth :
ABPBH ke.. dah kompom2 ada tema..
sbg guest je.. mana la ada payment..
tp korg tetap kene sediakan baju yg bersesuaian dgn tema mjlis tu..
klo x ikut tema kang..
setahun cerita kat laman sosial x abis..


so, x semua artis dpt sponsor k..
sumtimes dpt sponsor lebih susah nk jaga drpd baju sdiri..
sbb bile korg ditaja.. ofkos la penaja mengharapkan sesuatu kan..
kene jaga plak byk hubungan dgn org lain..
dan aku yakin.. now ramai artis suka tempah baju sdiri drpd amik sponsor..
kecuali la penaja korg tu baik hati..
tp,dlm zaman skrg nie.. aku x rase org nk bg free klo x de imbalan balik yg setimpal..
tak mungkin ye..


among artis dgn artis pon ada je politiknya..
mcm korg kat opis gak..
mesti ada kurang selesa dgn org itu & ini la..
kakak senior tu berlagak la..
dia boleh buat.. nape aku x boleh..?

betul x?
sbb tu la aku slalu tekankan..
dunia artis dgn dunia org luar SAMA SAHAJA..
berbeza pd masa kerja dan publisiti je..


kami pon ada juga besday party cam korg..
cuma,mungkin besday party yg kami dtg tu besday party artis..


besday anak artis..
kami pon tetap beli hadiah..


kami pegi jugak weding..
tp,mungkin weding tu artis.. sbb dia kawan kami..


ada jugak weding org biasa kami pegi..
so,kite sama..
bayaran yg artis dpt tu sama mcm korg dpt gaji bulanan..
mcm2 expenses..
kereta.. rumah.. bil..
sama kan..??

bulan puasa.. kami pon iftar mcm korg jugak..
bukannya asik mkn kat tmpt mewah2!
bila nk raya.. klo korg soping.. artis pon nk soping gak...
tp tula.. mentaliti org kite akan slalu ckp.. artis soping tmpt mahal2..
klo korg nk tau.. anak2 aku punya baju beli kat SOGO je k..
kat KENANGA pon ada..


artis pon mcm korg jugak.. mesti nk berjimat.. mesti nak ada simpanan..
kite semua ni sama je kan..
dan sbb aku tau aku x kaya la.. aku amik insurans utk anak2..




korg pon ada rase nk bercuti jugak dgn family kan..??
x kesah la percutian tu dlm hutan ke.. 


percutian mewah ke.. cuti obersea ke kan..??
tetap pakai duit kan..??



so,lps ni sape yg berhajat nk panggil artis utk ape2 acara pon.. klo boleh study dulu artis tu punya rate..
study gaya performance dia..
berbaloi x dgn harga yg diorg letak..?
klo rase berbaloi,teruskan la niat korg..
klo korg rase rate diorg x sama dgn bajet korg..
cuba bawak bincang..
jgn terus assume MAHAL..!
dan jgn plak korg letak harga.. tp nk memacam..
cth..:

" Kak,sy ada RM 300,nk panggil KRISTAL main kat kenduri kawen abg saya boleh x kak..? sy nk bg hadiah kat ang saya.."

haaa.. klo camnie.. jwpnnya.. aku IN SYA ALLAH kan jela..
bukan x nak layan..
bile layan kang,dia bukan nk fhm pon explaination aku kan..??
so,ko biar jela tipon tu bercakap sdiri..
hahaha..

sbb ape tau, klo krg nk tau..
semua mjlis anak2 aku.. semua laki aku buat sdiri ye..
smpi ke door gift pon dia tolong buat..


sbb NAK JIMAT.. dan pastinya nk rasa KEPUASAN kan..
sama kan kite..??
haaa.. 
ok la.. cukup setakat ini..
kite sambung ari lain plak ye..
bye..!








5 comments:

  1. pjg ulasan akak ni..tp betol la ckp akak...artis pn same dgn org biasa..org luar hye pandang artis ni byk duit..idop senang..tp hakikatnye semua same je padahal..org luo xtau kepayahan artis dlm mencari rezeki..org blh ckp skali show artis tu dh byk mane dpt kan..dorg xtau pjalanan ssorg artis tu,,,sume berbayar kan..show bkn nye ari2 ade kan..artis tu tetap manusia biasa spt org laen.. SAMA SAHAJA..hihii btw akak ngn abg lan mmg sporting!! ^_^

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum akak. Wife abg lan kristal ye. Sy event koordinator nk invite abg lan perform. Blh sy dptkn contact num x?

    ReplyDelete
  3. Assalam..boleh pm sy..nk tahu mcm mana cr nk invite lan kristal ..husnayazid@gmail.com ...tq

    ReplyDelete
  4. Email saya gak sis. Saya nak tau rate bayaran untuk invite lan kristal. N berapa bayaran untuk jadikan lan kristal duta. aqiffrayyan15@gmail.com. Tq sis.

    ReplyDelete
  5. Email saya gak sis. Saya nak tau rate bayaran untuk invite lan kristal. N berapa bayaran untuk jadikan lan kristal duta. aqiffrayyan15@gmail.com. Tq sis.

    ReplyDelete